Sodoben lesen vrtec Šentrupert

Pošlji povpraševanje

Vrtec Jelovica v Šentrupertu je zasnovan kot sodobna lesena montažna gradnja, ki združuje lastnosti nizko energijske stavbe in je narejena iz ekološko neoporečnih materialov, večinoma visoko kvaliteten in mednarodno certificiran les. Prvi iz nove serije energijsko učinkovitih lesnih vrtcev pri nas ponuja ugodje bivanja našim najmlajšim.

  • Lokacija: Šentrupert
  • Leto izgradnje: 2010
  • Investitor: Občina Šentrupert
  • Arhitektura: Esplanada d.o.o.
  • Izvedba: Jelovica hiše d.o.o.
  • Velikost: 1.231 m2

Od želje do rešitve

Investitor Občina Šentrupert je s projektom sodobnega in energijsko varčnega javnega objekta - vrtca želela dokazati resen pristop k izvajanju vizije širše energijske varčnosti in energijske samooskrbe s kotlarno, sončno energijo in polnilnico za električne avtomobile. Njihova želja po postavitev nizko energijskega in nizkoogljičnega lesenega javnega objekta naj bi bila tudi zgled drugim občinam in vsem občanom ter spodbuda k večji rabi lesa pri gradnji. Izgradnja kotlarne na lesne sekance naj bi omogočala toplotno oskrbo ne le samega objekta, pač pa tudi zahodnega dela občine, izgradnja sončne elektrarne na strehi vrtca naj bi bila primer delovanja tovrstne tehnologije in spodbuda k podobnim investicijam, polnilnica za električne avtomobile pa dokaz usmerjenost lokalne skupnosti v prihodnost.

Arhitekturne rešitve vrtca

Sodobna arhitekturna zasnova objekta sestoji iz centralnega volumna, ki ga zaključuje dvokapnica, okoli katere se ovijajo igralnice, te pa zaključuje ravna streha. Vse igralnice imajo pokrito teraso, da se otroci, kljub slabemu vremenu, lahko zadržujejo na svežem zraku. Skupna neto površina vrtca znaša 1.231 m2. Glavni kubus, uporabljajo ga kot večnamenski prostor, je velik skoraj 660 m2 in visok 12,40 m. Vrtec je s svojo vzdolžno osjo orientiran proti SZ oz. JV.

Notranja funkcionalnost

V pritličju ima vrtec štiri igralnice, razdelilno kuhinjo in skupni dvovišinski prostor ter upravni in servisni del. V mansardi so dodatni prostori, ki služijo arhivu in inštalacijam. Iz prereza stavbe je razvidno, da ni nepotrebnih izgubljenih prostorov (volumnov), saj so igralnice zaključene z ravno streho, osrednja igralnica je odprta do strehe, ker potrebuje več zračnosti.

Nizkoenergijska zasnova objekta

Pri iskanju optimalne energijske zasnove lesenega objekta so strokovnjaki različnih strok upoštevali arhitekturo in orientacijo vrtca, lokacijo, geografske in klimatske podatke za Šentrupert, opise načina gradnje (tlorisi, pogledi), zasnovo prezračevanja in zasnovo energijske oskrbe (generacije toplote za ogrevanje in generacija hladu). Z inovativnimi rešitvami je pri energijskem konceptu zgradbe upoštevana optimalna oskrba vrtca s toploto za ogrevanje, pripravo tople sanitarne vode in za eventualno potrebno poletno hlajenje vrtca. Kot primarni vir energije je vključena kotlovnica na lesno biomaso. S ciljem doseganja ugodnih energijskih karakteristik obratovanja je zunanji termični ovoj stavbe dobro toplotno izoliran. Sodobno zasnovani leseni sklopi po sistemu Jelovica imajo toplotno prehodnost med 0,11 in 0,12 W/m2K, leseno zunanje stavbno pohištvo pa 0,6 W/m2K pri čemer je toplotna prehodnost celotnega okna 0.94 W/m2K.

Arhitekturne izpeljanke sodobnih javnih zgradb

Vsekakor je osnovni arhitekturni in energijsko varčen koncept vrtca, ki so ga izdelali strokovnjaki Esplanade in Jelovice zasnovan tako, da je ponovitev možna in smiselna. Seveda je potrebno sam zunanji videz prilagajati lokalnim arhitekturnim in prostorskim pogojem. Posebej je zanimiv koncept tlorisne razporeditve, ki temelji na osrednjem večnamenskem prostoru okrog katerega se nanizajo igralnice. Koncept je možno razširiti iz štirih oddelkov tudi do 20 oddelkov – v tem primeru seveda v dveh etažah – primer je vrtec Jelovica v Trzinu.

Zaupanja vreden partner

Svetujemo

Svetujemo

Vsak, ki se odloča za nov dom, ima v glavi določene želje, pričakovanja in zahteve. Tega se dobro zavedamo tudi v Jelovici, zato se bomo potrudili, da bodo naši strokovno usposobljeni svetovalci z različnih področij in s širokim naborom spremljajočih storitev uresničili vse vaše želje ter poskrbeli, da boste na koncu zadovoljni zaživeli v svojem novem domu.

Projektiramo

Projektiramo

V sodelovanju s priznanimi in izkušenimi arhitekti in projektanti bomo poskrbeli za pripravo vse potrebne dokumentacije ter vam tako prihranili veliko časa in denarja, ki bi ga sicer morali nameniti tovrstnemu usklajevanju.

Postavimo

Postavimo

Izkušena ekipa monterjev montažno hišo postavi v nekaj dneh in do želene faze izdela v le nekaj mesecih. Odločite se lahko za eno od treh možnih izvedbenih faz: BASIC, MEDIUM ali FINAL. Izberite želene materiale, nato pa nam prepustite vodenje del na gradbišču – vse do predaje ključa vaše nove hiše.

Opremimo

Opremimo

Izkušena ekipa monterjev montažno hišo postavi v nekaj dneh in do želene faze izdela v le nekaj mesecih. Odločite se lahko za eno od treh možnih izvedbenih faz: BASIC, MEDIUM ali FINAL. Izberite želene materiale, nato pa nam prepustite vodenje del na gradbišču – vse do predaje ključa vaše nove hiše.

Garantiramo

Garantiramo

Les je trajnosten gradbeni material. Zato vam v Jelovici zagotavljamo 30-letno garancijo na statično stabilnost vaše hiše, jamčimo pa tudi za druge posamezne elemente hiše.

In vam stojimo ob strani

In vam stojimo ob strani

Hiše Jelovica so kakovostno izdelane in tudi skrbno postavljene, kar jim zagotovi dolgo življenjsko dobo. Prepričani smo, da bo izbrana hiša prijeten dom za več generacij. In ne pozabite: Če nas boste tudi po končanem projektu kadarkoli potrebovali, smo tu za vas.

Premakni drsnik

Od projekta do doma