POPLAVE in sanacija sten montažnih lesenih hiš

Letošnje poplave so prizadele nemalo katero območje v Sloveniji. Poplavljenih je bilo tudi veliko montažnih lesenih hiš, ki po takšni naravni katastrofi potrebujejo hitro in specifično sanacijo prizadetih delov hiše. V tem blogu bomo raziskali, kako se pravilno lotiti sanacije, ko nam bivalni prostor za več ur zalije voda.

Priprava

Preden se lotimo sanacije, je ključno zagotoviti varnost. Najprej preverimo ogroženost območja, ko je zadeva varna, pristopimo k sanaciji.

Odstranjevanje vode in odpiranje stenskih elementov

V primeru, ko nam bivalni prostor za več ur zalije voda, je potrebno po izčrpanju vode iz prostora, stenske elemente odpreti, da omogočimo pričetek sušenja lesene nosilne konstrukcije. Obložne plošče (mavčno - kartonske, cementno vezane plošče,….) je potrebno odrezati približno dvajset centimetrov nad mejo, kjer je bil nivo vode v prostoru.

Odstranjevanje poškodovanih materialov in merjenje vlažnosti lesene konstrukcije

Nato odstranimo namočeno toplotno izolacijo (kamena volna). Pri zunanjih stenah je potrebno na nekaj mestih testno odpreti stene tudi iz zunanje strani in omogočiti odtekanje morebitne ujete vode v praznih prostorih. Na več mestih je potrebno izmeriti vlažnost lesene konstrukcije (ne sme presegati 18% ) ter nato spremljati potek sušenja. Obložne plošče je potrebno odstraniti tudi v področju betonskega estriha in toplotne izolacije na temeljni plošči, da omogočimo sušenje spodnjih prečnikov sten.

Sušenje

Sledi prisilno sušenje s pomočjo razvlažilcev, potrebno pa je poskrbeti tudi za ustrezno gibanje zraka s pomočjo ventilatorjev. Po nekaj dneh sušenja ponovno izmerimo vlažnost lesene konstrukcije, da ugotovimo kako napreduje sušenje.

Potrebno je vedeti, da je v 5cm debelem betonskem estrihu lahko do 15l vode /m2, ki jo je potrebno izsušiti. Pri 100 m2 talne površine to pomeni 1500 l vode. Ko je vlažnost lesene konstrukcije okrog 15% ali manj, lahko šele ponovno vgradimo novo toplotno izolacijo v stene in vgradimo nove obložne plošče. V primeru zunanjih sten moramo na notranji strani še zalepiti parno oviro.

Zunanja obloga teh sten običajno tudi pri nekoliko daljših časovnih obremenitvah ni močneje prizadeta in jo lahko le speremo z vodnim curkom ter obarvamo z ustreznim fasadnim premazom. Vir: Gradbeni inštitut ZRMK

Hiše Jelovica imajo v svoji sestavi konstrukcije stene vodoodporne cementno vezane plošče, ki zagotavljajo trdnost in stabilnost stavbe.

OSB plošč v konstrukciji stene Hiše Jelovica ne uporabljamo. OSB plošče se v primeru daljše izpostavljenosti vodi močno navlažijo in nabreknejo, zato jih je potrebo odstraniti tudi na zunanjem ovoju stavbe, kar pa zahteva tudi predhodno odstranitev fasade.

Zaključek

Na podlagi informacij s terena z veseljem ugotavljamo, da hiše Jelovica v tej naravni katastrofi niso utrpele večje škode.