Montažna Lesena gradnja po korakih - Koliko časa od naročila do vselitve?

Projekt nova hiša je gotovo eden izmed večjih življenjskih projektov in investicij, ker terja naš dragocen časa in denar, je pomemben temeljit razmislek pred končno odločitvijo, komu zaupamo gradnjo našega novega doma.

V današnjem času “hočem takoj oz. čim prej " montažna lesena hiša velja za eno izmed bolj priljubljenih izbir gradnje, vprašanje “…in kdaj se bom lahko vselil v svojo novo hišo? " pa ostaja eden izmed večkrat zastavljenih vprašanj v začetnih fazah odločanja.

Hitrost velja za največjo prednost montažne gradnje, predhodna izdelava in priprava elementov hiše v proizvodnji omogoča hitrejšo in natančno montažo, saj so vnaprej prilagojeni za sestavljanje na gradbišču. Celoten postopek, od naročila do vselitve, je odvisen od več dejavnikov, v povprečju pa je časovni okvir od 6-12 mesecev od začetka montaže.

Postopek od naročila do končne vselitve je razdeljen v 4 korake, vsaka od njih terja svoj čas, ki je odvisen od zahtevnosti in velikosti gradnje, vremenskih pogojev, kompleksnosti terena ipd.

1. Naročilo in načrtovanje predstavljata prvi korak v postopku gradnje. Gre za enega pomembnejših korakov, v tej fazi se namreč oblikuje predvidena stavba in njen design, ter določi gradbene elemente. Faza, ki traja od nekaj tednov do nekaj mesecev, je odvisna od kompleksnosti projekta in dolžine postopkov pridobivanja dovoljenj.

2. Priprave na gradnjo

Začnejo se prvi posegi v prostor. Ta druga faza gradnje namreč vključuje izkop in gradnjo temeljne plošče oz. kleti, pripravo gradbišča in dostavo gradbenih elementov na lokacijo. To običajno traja nekaj tednov, odvisno od obsega gradnje.

3. Montaža

Ko so elementi hiše dostavljeni na gradbišče, se prične montaža. Ker gre za leseno montažo gradnjo s prefabriciranimi elementi, ki so izdelani v proizvodnji, je ta faza znana po svoji hitrosti, saj se elementi hitro povežejo in sestavijo. Taka montaža samega objekta lahko traja le nekaj dni in predstavlja največji vizualni premik skozi celoten projekt - hiša stoji in je pokrita s kritino. Ko to omogočajo vremenski pogoji se izdela še fasada, objekt je s tem na zunaj končan.

4. Inštalacije

Po končani montaži sledijo notranja dela, kot so električna in vodovodna napeljava, ogrevanje, prezračevanje, talne obloge, notranja vrata, stopnišče, pleskanje in montaža kopalniških elementov. Ta faza lahko traja nekaj tednov do nekaj mesecev, odvisno od obsega del.

Po izkušnjah, skupno gledano lahko pričakujete, da bo od dneva montaže do vselitve pri leseni montažni gradnji minilo od 6 mesecev do enega leta. Vendar pa je treba upoštevati, da je ta časovni okvir zgolj ocena in se lahko razlikuje glede na številne dejavnike. Pri odločitvi za ponudnika, ki vam bo izdelal nov dom so vsekakor pomembne njegove izkušnje, strokovnost in kredibilnost. Pomembno je, kako ponudnik razume vaše želje in zahteve, kako se počutite v njegovi družbi, saj boste skupaj preživeli kar nekaj časa in nenazadnje komu boste zaupali svoj denar.