Gradnja montažne hiše skozi oči naše stranke

Intervju z družino Kavčnik

»Želela sva si ustvariti dom po meri najine družine in se vanj vseliti v čim krajšem času. In najine želje so se uresničile. Lesena montažna hiša Jelovica združuje vse, kar sva si želela – je varčna, varna, udobna, prostorna, je dom, v katerem resnično uživamo.

Če bi se ponovno odločala za novo hišo, bi še enkrat izbrala leseno montažno hišo Jelovica.«

-družina Kavčnik

Kako se je razvijala ideja o novem domu in selitvi iz stanovanja v hišo?

Od nekdaj sva si z ženo želela živeti v hiši. In kljub temu, da smo do selitve živeli v trisobnem stanovanju, ki načeloma ni bilo premajhno, smo želeli ustvariti dom, ki bi ponujal več udobja, možnost izhodov na teraso in seveda bolj zdravo, varno in varčno bivanje. Tega pa v stanovanju ni bilo mogoče doseči.

Največja pomanjkljivost stanovanja je bila razporeditev prostorov, ki je tudi rušenje sten med premajhnimi sobami ni pripeljalo do želenega občutka odprtosti in s tem ugodja bivanja. Tako se je v nama pričela razvijati želja, da bi svoj novi dom ustvarila po meri najine družine. Želela sva dom, v katerem bi se vsi počutili odlično. In zaključek razmišljanja je bil, da lahko to doseževa le z oblikovanjem hiše, ki bo prilagojena najinim željam.

Ob prvem razmišljanju o postavitvi hiše, se je seveda porajal dvom, kako nama bo to uspelo s finančnega vidika. Pri tem sva imela veliko sreče, saj sva s prodajo 68 m2 velikega stanovanja v okolici Ljubljane dosegli vrednost kupnine hiše, brez parcele in osnovne plošče. Tisto leto sva imela resnično debel krompir (smeh, op. p.).

Kaj je botrovalo temu, da ste se odločili za postavitev montažne hiše?

Za montažno hišo sva se na prvem mestu odločila zato, ker je postavitev hitrejša. Garažo ob hiši sem denimo naredil sam in ne predstavljam si, kaj bi pomenilo, če bi se lotili gradnje celotne hiše, saj je zgolj postavitev garaže potekala počasi in pod mojim konstantnim nadzorom.

Pri gradnji zidane hiše je vse na tebi. Celoten proces moraš nadzorovati sam. In seveda, gradnja lahko poteka le ob suhih in dovolj toplih dneh, da bo zagotovljeno pravilno sušenje. Vse to pa pomeni več stresa, več možnosti napak in nenazadnje bistveno daljši čas gradnje.

Nama je bilo v interesu, da je hiša čim prej zaključena in pripravljena na vselitev, saj smo se tudi ob prodaji stanovanja zavezali glede roka selitve.

Montažna gradnja poteka presenetljivo hitro, saj sušenje ni potrebno, ker so posamezni elementi predpripravljeni v proizvodnji.

Hiša je bila postavljena v 3 dneh

Presunilo naju je, da je bila hiša v treh dneh po pričetku postavljanja že pokrita. Prav tako je bilo že tretji dan vgrajeno vse stavbno pohištvo. Hiša je bila pripravljena na finalne zaključke, ki jim je sledila notranja oprema.

V hišo smo se vselili le pol leta od podpisa pogodbe

Pol leta po podpisu pogodbe je bila hiša zaključena in pripravljena na vselitev.

Zakaj ste se odločili za Jelovico, kaj vas je prepričalo?

Pred končno odločitvijo sva se pogovarjala s kar nekaj ponudniki montažnih hiš, obiskala sva tudi njihove dneve odprtih vrat. Odločitev ni bila enostavna, saj sva se zavedala, da morava izbranemu izvajalcu zaupati uresničitev najinega največjega življenjskega projekta.

Na odločitev so vplivali številni dejavniki, med katerimi bi kot ključne izpostavila:

  • Strokovnost prodajalcev - v določenih primerih podjetjem nisva zaupala, ker prodajalci niso znali odgovoriti na najina vprašanja, kar je vzpodbudilo upravičljiv dvom.

  • Tradicija podjetja - dlje kot je podjetje na trgu, bolj stabilno je, več izkušenj ima in močnejši oddelek razvoja. Najinega doma nisva želela zaupati podjetju, ki je šele pred kratkim pričelo postavljati hiše. Enostavno jim ne bi mogla zaupati vseh prihrankov v današnjih nestanovitnih razmerah na trgu.

  • Zaupanje v ekipo - piko na i je doseglo zaupanje ekipi Jelovice, ki je bila vključena v projekt. In najino zaupanje je bilo v sodelovanju z Jelovico vedno znova potrjeno s strokovnostjo, korektnostjo in kakovostno izvedbo, do najmanjšega detajla.

Kakšno hišo ste si želeli, kaj vam je bilo najbolj pomembno?

Z ženo sva imela zelo podobne želje glede razporeditve prostorov oziroma tlorisa. Želela sva odprt bivalni prostor, za katerega sva na začetku dvomila, če bo dovolj velik, a se je izkazalo, da je idealen. Dovolj prostoren je tudi za druženja z družino in prijatelji.

Pomembno nama je bilo tudi, da ima kuhinja dodaten prostor za shranjevanje, v katerem imamo tudi vse kuhinjske naprave in dodaten pult za pripravo prigrizkov. Zato je kuhinja vedno urejena. Odlična ideja, ki je zlata vredna.

Sobe v mansardi smo prilagodili željam in potrebam vseh družinskih članov. Spalnica ima ločeno garderobo. Odlična rešitev, če želite v spalnici doseči popolno umirjenost. Žena je učiteljica, zato smo zanjo predvideli kabinet, kjer lahko v miru deli cveke (smeh op. p.). Otroški sobi sta enako veliki, da bi se izognili morebitnim sporom glede večje sobe med otrokoma. Saj veste, kako je to pri otrocih…

Glede velikosti hiše sva se z ženo razhajala, jaz sem želel 120 m2 veliko hišo, žena pa 170 m2 -180m2. Kompromis sva našla pri 145m2. Danes se oba strinjava, da je to idealna kvadratura za udobno bivanje štiričlanske družine.

Zakaj ste se odločili za dvokapno hišo z mansardo?

Želela sva klasično hišo, ki odlično sovpada z okoljem, v katerega je umeščena. Ne pogrešava polnega nadstropja, saj je mansarda zelo premišljeno načrtovana. Prostori so ravno taki, kot sva jih želela, ne preveliki, ne premajhni. Kopalnico in kabinet z naravno svetlobo osvetljujeta strešni okni. Omare v mansardi so bile narejene po naročilu.

Odločitev za mansardo je racionalna tudi s finančnega vidika, saj se nakloni odštejejo pri obračunu davka.

Kako je potekal proces gradnje hiše?

Pri montažni hiši je vse določeno vnaprej, praktično do zadnje vtičnice. Zato smo se z ekipo Jelovice veliko usklajevali glede tega, kje točno želimo imeti pohištvo, posamezne naprave, celo to, da recimo potrebujemo stikala ob vznožju stopnic, ki bodo ugasnila luči v pritličju.

Pri načrtovanju hiše je zelo pomembno, da sodeluješ s podjetjem, ki zna prisluhniti vsaki želji. Vsem, ki so v fazi planiranja gradnje hiše svetujem, da pred pričetkom gradnje tehtno premislijo, kje bo pohištvo, kako so si zamislili postavitev posameznih elementov…

Zakaj ste se odločili za hišo na ključ?

Na prvem mestu zato, ker je Jelovica naredila že veliko hiš na ključ in smo zaupali njihovim izkušnjam. Iskanje izvajalcev je v tem času prava norija, zaupanje v kakovostno izvedbo pa nočna mora. Zaupali smo, da bo izvedba s partnerskimi izvajalci Jelovice vrhunska in nismo se zmotili. Vsi izvajalci so bili mojstri svojega področja.

Če navedem samo en primer: prej sva imela v stanovanju stopnice iz iverke, ki je skozi škripala. Sedaj imava stopnice iz masivnega lesa. Ko so se pričela dela z notranjo opremo hiše, sem dejal, da ko prvič zaškripajo, pokličem Jelovico in jih reklamiram. Tri leta so minila od tedaj in ne samo, da stopnice nikoli niso zaškripale, vsi elementi so brezhibni.

Kako pa je s stroški ogrevanja hiše?

Odločila sva se za plinsko peč, ki jo lahko sicer kadarkoli zamenjava za toplotno črpalko, saj so vse cevi že pripravljene.

Okvirna poraba, če denimo upoštevamo stroške, ki smo jih imeli januarja, so 85€ za plin (ogrevanje in topla voda) ter 45€ za elektriko.

Najvišji strošek v hiši so v bistvu optika in mobilni telefoni (smeh, op. p.).

Kakšna so vaši občutki sedaj, ko živite v svoji leseni hiši Jelovica?

Odlično se počutimo in uživamo vsak trenutek v našem novem domu. Ničesar ne bi spremenila. Če bi se ponovno odločala za novo hišo, bi še enkrat izbrala leseno montažno hišo Jelovica. V bistvu bi ponovno izbrala prav to, ki jo imava.

Kaj bi svetovali tistim, ki se odločajo za novo montažno hišo?

Pri izboru zunanjega videza hiše upoštevajte okolje, v katerega bo hiša umeščena. Sicer pa je bil nama najbolj pomemben tloris, saj razporeditev prostorov in denimo postavitev in velikost oken v veliki meri vplivajo na udobje bivanja. Prav tako tehtno premislite o fazi gradnje. Vsem, ki niste tehnično podkovani ali mojstri za vsa področja gradnje, priporočam izvedbo na ključ.

Upoštevajte tudi življenjsko dobo in stroške, ki jih boste imeli s hišo, tako z vzdrževanjem kot denimo z ogrevanjem. Prva montažna hiša Jelovica še vedno stoji in prepričana sva, da nas bo naša preživela. Omenila bi še to, da imamo v novi hiši nižje stroške, kot smo jih imeli prej v stanovanju.

Tudi z vidika potresne varnosti je lesena hiša varnejša.

Velika prednost je tudi to, da je v projekt vključen arhitekt. Midva sva bila z arhitektko Jelovice zelo zadovoljna. Resnično je bila pomemben vir idej in rešitev, ki jih lahko predlaga le izkušen strokovnjak.

In končno, pri tem, komu boste zaupali svoj življenjski projekt, previdnost ni odveč.