Do novega lesenega energijsko varčnega vrtca v le nekaj mesecih

Jelovica pionir v gradnji lesenih vrtcev v Sloveniji


Jelovica je v Sloveniji postavila že več lesenih nizkoenergijskih vrtcev. Katere so poglavitne prednosti Jelovice na področju gradnje lesenih objektov?

V Sloveniji ima Jelovica najdaljšo tradicijo v gradnji z lesom, to je kar 110 let. Do sedaj smo postavili kar 12.500 objektov.


V čem je bistvena prednost gradnje lesenih vrtcev? Je to morda hitrejša postavitev, morda cenejša gradnja?

Zagotovo je z vidika prostorske stiske velika prednost hitra postavitev. Vrtec je vseljiv že v petih do osmih mesecih po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Cena je primerljiva klasični gradnji, če pa upoštevamo še velike prihranke energije, je investicija v leseni vrtec na dolgi rok še toliko bolj upravičena. Sicer pa je bivanje v takšnih vrtcih neprimerljivo bolj kvalitetno. Stopnjo ugodja, ki jo v zidanih stavbah dosežemo šele pri 22 do 24 stopinjah Celzija, dosežemo v lesenih zgradbah že pri štirih stopinjah manj. Le za stopinjo nižja temperatura pa pomeni 5- do 6-odstoten prihranek pri stroških ogrevanja.


Kako se starši in otroci odzivajo na vrtec iz lesa? Nad čim so še posebej navdušeni?

Otroci in vzgojiteljice so zelo zadovoljni z boljšo kvaliteto bivanja, ki je posledica konstantne temperature in boljšega zraka v igralnicah. Prostori se zjutraj hitreje ogrejejo, zato lahko redno zračijo, ne da bi jih zeblo. Zadovoljno je tudi vodstvo vrtca, saj so se stroški znižali za več kot 45 odstotkov, kljub višji temperaturi v vrtcu.


Na kakšen način poteka proizvodnja? Drži, da leseno »okostje« naredite v vaši proizvodnji in že izdelano konstrukcijo postavite na območje, predvideno za vrtec?

Res je. V našem načinu gradnje vse stenske in stropne elemente izdelamo že v proizvodnji, kjer pripravimo tudi elemente strešne konstrukcije. Poleg ogrodja v celoti izdelamo tudi stene in strope. Že v proizvodnji na leseno okvirno konstrukcijo pritrdimo cementnoiverne in ostale plošče, vložimo izolacijo in cevi za razvod elektroinštalacij. V stenske elemente po najvišjih standardih vgradimo tudi okna in vrata. Te predizdelane elemente s tovornjaki pripeljemo na gradbišče in jih z dvigalom postavimo na pripravljeno temeljno ploščo.


Kako se les kot material »obnese« pri gradnji vrtca? Zakaj les? Morda zato, ker ga imamo v Sloveniji na pretek, saj več kot 60 odstotkov slovenskega ozemlja prekrivajo gozdovi?

Glede na izkušnje pri gradnji z lesom se v sodobni tehnologiji gradnje les ponovno vrača in pridobiva na pomenu. Je naraven in obnovljiv material z odličnimi tehnično-tehnološkimi karakteristikami. Les je obnovljiv in zdravju prijazen material. Gradnjo z lesom spodbuja tudi Evropska unija. Na primer, v sosednji Avstriji mora biti 20 odstotkov javnih objektov zgrajenih v leseni gradnji. V Sloveniji je naravni prirastek lesa precej večji od poseka, zato bi morali bolje izkoristiti to naravno danost.


Kako je z vzdrževanjem takšnega objekta v primerjavi s klasično zgrajenim vrtcem?

Lesen objekt, v primerjavi s klasično zgrajenim, ne potrebuje nobenega posebnega ali dodatnega vzdrževanja, saj z izvedbo konstrukcije in konstrukcijskimi detajli poskrbimo, da je les ustrezno zaščiten. Potrebno pa je tekoče vzdrževanje, ki je tudi sicer potrebno.


Imate morda podatek o tem, koliko je manjša poraba energentov v lesenih vrtcih (na primer kurilnega olja)?

Z nizkoenergijsko leseno gradnjo dosegamo izjemno dobre rezultate, saj velik del zunanjega ovoja (stene), poleg lesene konstrukcije, predstavljajo izolativni materiali. V zidanem objektu, ki je dobro izoliran, bo poraba energenta še vedno več kot dvakrat višja od porabe v nizkoenergijskem ali pasivnem lesenem objektu, kjer je letna poraba kurilnega olja med 1,5 in 4 litri na kvadratni meter površine. Če bi v klasični gradnji želeli doseči takšne rezultate, bi morali debelino stene podvojiti, seveda na račun uporabne površine.


Jelovica ima izkušnje tudi z gradnjo modularnih vrtcev. V čem so vaši vrtci drugačni od tistih, ki prav tako proizvajajo modularne vrtce pri nas?

Vrtci Jelovica so trajni objekti, ki omogočajo optimalne bivalne pogoje ob minimalnih energijskih potrebah in nimajo nič skupnega s t.i. kontejnerskimi vrtci, katere danes na trgu pojmujejo kot modularne vrtce. Izraz modularen smo v našem primeru uporabili za opis sistema gradnje energijsko varčnih vrtcev, ki smo ga razvili v Jelovici. Najmanjša osnovna modularna enota obsega velikost 2,50 x 2,50 metra, modul pa je sestavljiv tako po širini kot po višini ter omogoča gradnjo pritličnih in nadstropnih vrtcev. Tak sistem se prilagaja zmogljivostim stavbe, zahtevam naročnika in možnostim postavitve na razpoložljivem zemljišču. Sistem ustreza Pravilniku o normativih in minimalnih tehničnih pogojih za prostore in opremo vrtca. Omogoča tudi kasnejše dograditve dodatnega števila oddelkov. Če povzamemo, vrtec popolnoma prilagodimo željam in potrebam naročnika ter veljavnim pravilnikom.


Kako lahko občina najhitreje pride do novega vrtca? Kako je s financiranjem takšnih vrtcev?

Na območju novogradnje ali dozidave obstoječega vrtca so potrebni veljavni prostorski akti. Sledi izdelava projektne naloge, ki jo občina izdela v sodelovanju z VVZ in projektantsko organizacijo. Pri tem so ključne izkušnje na področju projektiranja objektov za varstvo in vzgojo otrok. Izdelati je potrebno projektno dokumentacijo PGD in PZI ter objaviti razpisa za izvedbo del. Z izbranim izvajalcem se sklene pogodba za izvedbo del. Zagotoviti je potrebno tudi financiranje, ki je lahko s strani občine. V primeru, da finančna sredstva, kljub potrebam, niso na voljo, se lahko izvede razpis za ustanovitev stavbne pravice. Pri tem ne smemo pozabiti na možnost črpanja evropskih sredstev.PRELISTAJ KATALOG
Pošljite POVPRAŠEVANJE
Prijavite se na E-NOVICE
Vprašajte STROKOVNJAKA
 
Vaš e-mail naslov: *
Vaše sporočilo: *
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?