Od ideje do vselitve v novo hišo


V Jelovici vam svetujemo, da se gradnje hiše lotite načrtovano in postopoma. Z nami projekt izdelave in postavitve hiše poteka strokovno in brez zapletov. Lahko ste povsem brez skrbi, z vami bomo skozi celoten proces, od priprave idejnega načrta hiše do predaje ključa vaše nove hiše.

Ob načrtovanju in gradnji hiše moramo upoštevati vse faze projekta in prav nobene ne smemo preskočiti. Kljub dejstvu, da vsako hišo oblikujemo, izdelamo in postavimo kot unikat, pri načrtovanju in izvedbi posameznih faz upoštevamo določene smernice in merila. Le tako lahko zagotovimo, da postavitev hiše poteka brez zapletov in da bo hiša, ki jo bomo naredili za vas, prav taka, kot ste jo želeli.

Jelovica ima več kot 75-let tradicije na področju gradnje montažnih hiš in večjih objektov. Hišam Jelovica zaupajo preudarni domači in tuji kupci. Do danes smo širom po svetu postavili že več kot 12.500 hiš in večjih objektov.

1. Izbor zemljiške parcele za postavitev hiše


Za gradnjo hiše je potrebno imeti zemljiško parcelo, ki je s prostorsko ureditvijo namenjena gradnji objektov. Status in značilnosti izbrane parcele je pred gradnjo smiselno preveriti, saj vam bo slednje v veliki meri narekovalo dinamiko projekta in obliko vaše nove hiše.
Zemljiška parcela za začetek gradnje hiše potrebuje komunalno opremljenost zemljišča. Parcela je pred začetkom gradnje že opremljena s komunalno infrastrukturo ali pa je le-ta v določenem roku zanjo predvidena.
Komunalna infrastruktura vključuje: oskrbo s pitno vodo, energijo, odvajanje odplak, odvoz odpadkov in dostop do javne ceste, zgrajene in predane v upravljanje izvajalcu javne službe.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu parcele za hišo?

Pomembna je makro in mikro lokacija parcele, ki vam v veliki meri narekuje, kakšno hišo sploh lahko postavite na parcelo. V mikrolokaciji upoštevamo značilnosti zemljišča, kot so: sestava tal, strmine, hudourniki, objekti v neposredni bližini, parcele sosedov in na njih zgrajeni objekti (zidovi, ograje, škarpe in podobno). Makrolokacija umesti vašo parcelo v bližino mesta, nakupovalnih središč, delovnih mest, šol in vrtcev, zdravstvenih ustanov in drugih javnih uradov.

Dokumenti, ki definirajo zemljiško parcelo


 1. Zemljiškoknjižni izpisek
  Z vlogo na sodišču pridobite zemljiškoknjižni izpisek (ZKI) za želeno zemljišče (zemljiško parcelo), ki vsebuje podatke o zemljišču ter stvarnih pravicah na zemljišču.

 2. Katastrski načrt
  Geodetska uprava izda kopijo katastrskega načrta v merilu M 1:2880 oz. M 1:1000 (parcelna številka in katastrska občina), kjer so razvidne vse kulture zemljišča in kvadrature (m2).

 3. Prostorsko urbanistični plan
  Na pristojni občini z vlogo za izdajo lokacijske informacije ugotovimo ali je želeno zemljišče zazidljivo (PUP – prostorsko urbanistični plan). Lokacijska informacija predstavlja tudi podlago za pripravo projektne dokumentacije oziroma za izvedbo določenih del po predpisih o gradnji objektov.

 4. Geodetski posnetek
  Pri pooblaščenem samostojnem geometru ali Geodetski upravi naročimo dejanski posnetek terena – Geodetski posnetek v M 1:500 z vrisom vseh infrastrukturnih vodov (elektrika, vodovod, cesta, javna kanalizacija, toplovod, kabelska TV, telefon, plinovod, …).PRELISTAJ KATALOG
Pošljite POVPRAŠEVANJE
Prijavite se na E-NOVICE
Vprašajte STROKOVNJAKA
 
Vaš e-mail naslov: *
Vaše sporočilo: *
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?