Energetska samooskrba je naložba v prihodnostCene energentov iz leta v leto rastejo, v zadnjih mesecih pa so zaradi energetske krize skokovito poskočile. Podražitve so občutne predvsem na položnicah za elektriko, daljinsko ogrevanje in plin ter pri plačilu goriva na bencinskih servisih. In čeprav energetska kriza ne bo večna, je zaradi omejene zaloge fosilnih goriv in evropskih trajnostnih zavez smiselno pričakovati, da bodo cene energentov dolgoročno še naraščale.

A kaj če vam položnic za elektriko in daljinsko ogrevanje ali računov za gorivo sploh ne bi bilo treba plačevati? Energetsko samooskrbne hiše, opremljene s polnilnico za električne avtomobile, so namreč vse prej kot znanstvena fantastika. Gradnja takšnih objektov je sicer res nekoliko dražja, toda vsekakor gre za naložbo, ki se v današnjih razmerah na energetskem trgu povrne že v nekaj letih.


1. Trajnostna gradnja kot predpogoj za samooskrbo


Prvi pogoj za energetsko samooskrbno hišo je trajnostna gradnja. V prvi vrsti to pomeni uporabo lokalno pridobljenih ali izdelanih naravnih materialov, kot so les, kamen, kovina in steklo. Čeprav uporaba materialov iz lokalnega okolja ne prispeva k energetski samooskrbi, ima tovrstna gradnja najmanj škodljivih učinkov na okolje. Pri materialih, uvoženih iz tujine, je namreč vprašljiv že ogljični odtis njihovega transporta.

Drugi vidik trajnostne gradnje, ki je bolj pomemben za samooskrbno gradnjo, pa je energetska varčnost. Takšna gradnja zagotavlja najmanjše možne toplotne izgube – bolj energetsko varčna kot je hiša, manj denarja boste v hladnih mesecih namenili ogrevanju. Bistvena je predvsem visoka toplotna izolativnost, ki jo lahko zagotovite z uporabo lesa, kakovostno izvedbo zunanjih sten in energijsko varčnim stavbnim pohištvom.

Poleg izbire izolativnih materialov pa je pomembna tudi ustrezna umestitev gradnje v prostor. Velike steklene površine na južni strani, ki so pozimi izpostavljene soncu, omogočajo pasivno ogrevanje hiše z učinkom tople grede. Nasprotno je pomembno tudi to, da so okna na severni strani hiše, ki je večino leta v senci, čim manjša. Okna namreč prostor izolirajo slabše kot visoko izolativen stavbni ovoj.


Trajnostna gradnja2. Okolju prijazna in brezplačna oskrba z energijo


Ko odkljukate prvi pogoj za samooskrbno hišo – torej trajnostno in energetsko varčno gradnjo – je naslednji korak pridobivanje energije iz obnovljivih in zelenih virov energije. Najboljši vir energije za domačo uporabo je sončna energija. Pridobivate jo lahko namreč vse dni v letu, celo v oblačnem in deževnem vremenu. Z dovolj zmogljivimi sončnimi celicami je lahko proizvedete dovolj za vse domače potrebe, vse presežke pa shranite ali prodate nazaj v elektroenergetsko omrežje.

Drugi splošno uveljavljen element samooskrbe z energijo je toplotna črpalka. Ta iz okolice sprejema toplotno energijo in jo oddaja v ogrevanih prostorih. Običajno izkorišča energijo podtalne vode, ki ima na globini sedmih metrov vse leto stalno temperaturo od 6 do 10 °C. To pomeni manjši vložek energije v ogrevanje, saj je treba vodo za ogrevanje zgolj dogrevati na nekoliko višjo temperaturo.
Tako sončna energija kot toplotna energija, pridobljena s toplotno črpalko, sta na mesečni ravni praktično brezplačna načina pridobivanja energije. Potrebna je le začetna naložba za nakup in namestitev sončnih celic, toplotne črpalke in pripadajoče infrastrukture. Po ustrezni izvedbi infrastrukture lahko zeleno energijo, ki jo ponuja narava, izkoriščate brez kakršnih koli stroškov ali negativnih vplivov na okolje.


energetsko samooskrbna hiša
3. Naložba se povrne že v nekaj letih


Za izračun smotrnosti naložbe v energetsko samooskrbno hišo si oglejmo primer naše aktivne hiše AH142. Na podlagi energijskih lastnosti stavbe in ocene porabe električne energije v gospodinjstvu smo ocenili, da je potrebna namestitev sončne elektrarne z nazivno močjo 8,4 kWp. Za shranjevanje električne energije smo predvideli polnilnik električne energije s kapaciteto 13,5 kW in stalno odjemno močjo 5kW.

Za ogrevanje sanitarne vode so na strehi nameščeni cevni vakuumski sončni kolektorji s površino 3 m2, predviden pa je tudi 400-litrski hranilnik sanitarne vode. V zimskih mesecih in dnevih brez sonca vodo ogreva toplotna črpalka, integrirana na hranilniku sanitarne vode. Za ogrevanje skrbijo stropni IR-paneli s skupno priključno močjo 4320 W, v kopalnici pa je nameščeno talno ogrevanje s priključno močjo 1000 W. Hiša je opremljena tudi s polnilnico za električna vozila.

Ob upoštevanju zgoraj navedenega se naložba v energetsko samooskrbo povrne že v osmih letih. Po osmih letih pa lahko začnete z električno energijo, ki jo proizvedete s sončno elektrarno, ustvarjati dobiček. Če odštejemo prvotno naložbo za nakup in namestitev sončne elektrarne, lahko v 25 letih ustvarite donos v višini 20.000 EUR.


Prihranki energije - energetsko samooskrbna hiša4. Pridobivanje javnih sredstev za samooskrbno gradnjo


Energetska samooskrba gospodinjstev pa ni v interesu le lastnikom gospodinjstev. V luči evropskih zavez za leti 2030 in 2050 si zanjo prizadevajo tudi vlade po državah članicah Evropske unije, ki za trajnostno gradnjo in energetsko samooskrbo podeljujejo namenska sredstva.

Tako lahko z nepovratnimi subvencijami Eko sklada Republike Slovenije pridobite do 30 % upravičenih stroškov naložbe.

Za pridobitev subvencije mora vaša gradnja izpolnjevati enega od naslednjih pogojev:
  • do 150 m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe za samostojno stoječo enostanovanjsko stavbo;
  • 120 m2 neto ogrevane in prezračevane površine stavbe za vrstno enostanovanjsko stavbo ali za enostanovanjsko stavbo v dvojčku ali za eno stanovanje v samostojno stoječi dvostanovanjski stavbi.

Gradnja energetsko samooskrbne hiše je torej najboljši odgovor na čedalje višje cene energentov, skoraj tretjino stroška gradnje pa lahko krijete celo z javnimi sredstvi. V Hišah Jelovica smo kot prvi v Sloveniji prejeli certifikat Green Star, ki potrjuje, da skrbimo za okolje in naš planet, obenem pa je jamstvo za visoko kakovost in inovativnost naših izdelkov ter trajne prihranke energije naših rešitev.

Za več informacij se obrnite na naše svetovalce.
PRELISTAJ KATALOG
Pošljite POVPRAŠEVANJE
Prijavite se na E-NOVICE
Vprašajte STROKOVNJAKA
 
Vaš e-mail naslov: *
Vaše sporočilo: *
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?